Școala Gimnazială ”Dr. Mioara Mincu”

Sărbătoarea Crăciunului este poate la fel de așteptată atât de cei mici, cât și de cei mari. Pentru fiecare are o semnificație aparte. Este timpul pentru colindele copilăriei, este momentul din an în care simțim mai mult că oricând nevoia de a fi cu „ai noștri ”, de a da și a primi îmbrățișări, de a oferi daruri tuturor și, mai ales, celor cu care viața nu a fost atât de generoasă. Este momentul în care privim cu urme de regret la trecut, dar cu speranță și credință la ce urmează. 

Moș Crăciun a ajuns azi și la copiii Școlii Gimnaziale „Dr. Mioara Mincu” și Grădiniței din Conțești (județul Dâmbovița), satul natal al Doamnei dr. Mioara Mincu, fondatoarea școlii noastre. La fel ca în fiecare an, copiii au primit daruri care au fost împărțite de echipele Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”. 

Parteneriatul public – privat, menit să genereze schimbări pozitive în învățământul din mediul rural, încheiat între Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu” din Conțești, la care s-a adăugat și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, continuă pe parcursul anului școlar 2021 – 2022, această colaborare fiind o onoare şi o datorie de suflet. Doamna  dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, şi-a legat întreaga sa viaţă, atât personală, cât şi profesională de Conţeşti, ca o adevărată fiică a acestui sat.

Atmosfera de Crăciun, pe care am regăsit-o aici, ne-a adus aminte de anii copilăriei, de emoţia aşteptării împodobirii bradului, de clipa la care visam să-l întâlnim pe Moş Crăciun.

„Vă mulțumim pentru că sunteți din nou alături de noi, așa cum ne-am obișnuit, și ne bucurăm că avem acest răgaz anul acesta să fim iar împreună”, ne-a spus prof. Alina Radu, consilier educativ al Şcolii Gimnaziale „Dr. Mioara Mincu”. „Prezența dumneavoastră în școala de la Conțești înseamnă foarte mult pentru noi. Mă gândeam la colindul pe care îl cântam în fiecare an pentru Buni, mama Doamnei dr. Mioara Mincu. Mi-am adus aminte cum era în ultimii ei ani de viață, când rămânea la fereastră ca să ne asculte colindul, pentru că nu mai putea ieși afară. Mi-a apărut în minte ca o icoană. O icoană a unui om simplu de la țară, care primește colindul în suflet și care cunoaște importanța acestui moment. Prezența dumneavoastră aici ne dovedește că tradiția continuă, știm că vă place să vă colindăm, de aceea vă invităm să ne ascultați”, a mai spus Alina Radu.

Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă. Cu atât mai mult în satele româneşti,  unde Sfintele sărbători aduc cu ele datini, credinţe, colinde, urări de belşug şi recoltă bogată, realizări artistice şi muzicale, unele din cele mai spectaculoase manifestări spirituale ale poporului nostru, transmise din generaţie în generaţie.

Darurile au fost primite cu multă  emoţie şi bucurie de copii, care ne-au răsplătit cu colinde cântate cu multă dragoste împreună cu Valentin Gheorghe, profesor de muzică.

„Trei dintre elevele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, de la clasa a X-a, Beatrice Burcea, Bianca Boboc și Maria Corbeanu le-au împărtășit copiilor clasei a VIII-a din experiența lor de liceeni, invitându-i să ne viziteze la București pentru a experimenta viața de elev într-un liceu particular. Participarea la activități comune cu liceenii le va deschide elevilor de clasa a VIII-a noi orizonturi pe care să le poată explora și îi va ajuta să decidă mai ușor și asumat alegerea liceului pe care îl vor uma.” – a declarat Ramona Bandrabur, directorul de Comunicare al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.

Momentele petrecute azi la Conțești ne-au amintit că sărbătoarea Crăciunului este despre unitate, familie, generozitate, solidaritate, despre bucuria de a fi împreună!

prof. Cristina Costache

prof. Raluca Brad

foto: Alexandra Bolintiș